Czego unikać?
Z diety pacjenta proktologicznego powinny zostać wykluczone produkty drażniące odbyt oraz spowalniające lub zaburzające prawidłową prace jelit. Do produktów drażniących zalicza się przede wszystkim potrawy ostre, kawę, cytrusy, słodycze oraz alkohol. Produkty te, podrażniając ściany odbytu, utrudniają wypróżnianie oraz sprawiają, że jest ono bolesne dla pacjenta. Na układ pokarmowy negatywny wpływ mają również spożywane, zwłaszcza w dużych ilościach, produkty pszenne (chleb, makaron, wyroby garmażeryjne) oraz potrawy przygotowane na głębokim tłuszczu.
Czujność pacjenta powinna wzbudzić chęć sięgnięcia po środki przeczyszczające. Preparaty takie, gwarantujące przez producentów szybkie rozwiązanie problemów, mogą podrażnić błony jelita oraz odbytu. Decyzję o konieczności zastosowania jakiekolwiek leku oraz o długości terapii powinien podejmować lekarz. Preparaty stosowane niezgodnie z zaleceniami lub pomimo przeciwwskazań mogą rozleniwić układ trawienny lub wyrządzić w nim dodatkowe szkody.